Astra Coupé Club

Forum Polskiego Klubu Astry Coupe
Teraz jest 28 maja 2024, o 07:42

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


Dyskusje na temat elektryki. Tematy Car Audio, Navi, Video itp. omawiane są w innym dziale.

  1. Zanim otworzysz nowy wątek użyj szukajki.
  2. Nie wrzucaj linków do aukcji.



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lutego 2010, o 17:23 
Offline
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 grudnia 2007, o 13:51
Lokalizacja: Warszawa - Okęcie
Imię: Tomasz
Silnik: Z22SE
Dzięki kolegom PIDU i SMQ oraz stronie...astra4ever

Co nam będzie potrzebne:
- manetka z płynną regulacją z Omegi C
- przekaźnik również z Omegi C
- 3 odcinków kabla jedno-żyłowego (lub jedne 3-żyłowy :hyhy: ) o długości około 60cm
- podstawka przekaźnika
- 3 "wsuwki" na przewody
- 4 "szybkozłączki" (można bez nich na jakieś inne połączenia, lub lutować)
- taśma izolacyjna + osprzęt typu kombinerki itp.

tak wygląda przekaźnik, kolory nie są ważne...ważne są oznaczenia na nim i muszą być takie same jak na foto:

Obrazek

Musimy zakupić sobie w sklepie elektronicznym Podstawkę pod naszą manetkę(czarna)
Wychodzi z niej 5 przewodów. 2 z nich trzeba przedłużyć do około 60cm, a 3 skrócić do około 10cm.

Na odwrocie przekaźnika są wybite numery pinów...

Obrazek

W podstawce przedłużamy przewody, które będę podłączone do pinów 31 i 53c....(inne kolory najlepiej)
Następnie skracamy 3 przewody, które będę połączone z pinami 15, 31b i 53e przekaźnika na długość około 10cm. Na końcach przewodów umieszczamy "wsuwki":
Teraz musimy przedłużyć pin przekaźnika oznaczony jako I (ten najmniejszy):

Obrazek

W manetce z Omegi odcinamy kostkę...będzie 5 przewodów...

Teraz musimy zdjąć pokrywę kierownicy, odkręcić śrubki, zdjąć schowek, który zasłania bezpieczniki u dołu pod nogami...
Wyjmujemy stary przekaźnik, jest koloru czarnego...w jego miejsce wkładamy wsuwki z naszej podstawki manetki w taki oto sposób:
53e (poziomy w mojej podstawce kolor niebieski) - pozycja 30 starego przekaźnika
31b (pionowy środkowy w mojej podstawce kolor czarny ) - pozycja 87A starego przekaźnika
15 (pionowy górny w mojej podstawce kolor żółty) - pozycja 87 starego przekaźnika.

Teraz zajmujemy się naszą manetką...

Trzy długie kable ciągniemy sobie pod plastikiem do kolumny kierowniczej - najlepiej górą je pociągnąć
Jak wyjęliśmy manetkę zobaczycie numerację pinów w niej...

a więc zaczynamy:

1. Przecinamy przewód idący do pozycji 9 ( czarno-żółty )...należy zaizolować końcówkę która idzie do wiązki czyli w stronę dołu kolumny kierowniczej...

2. Żółto-czarny przewód z manetki łączymy szybkozłączką (lub kto jak woli) z żółto-czarnym przewodem, idącym do podstawki manetki, który przed chwilą przecięliśmy.

Pozostają nam jeszcze 3 długie przewody, które przyciągnęliśmy od przekaźnika. Łączymy je tak:

I (ten z małego pinu przekaźnika) - czarno-biały przewód z manetki (ten co był w kostce z żółto-czarnym).
31 - przewód idący do pozycji 6 w podstawce manetki (brązowy).
53c - przewód idący do pozycji 3 w podstawce manetki (czarno-czerwony).

składamy wszystko do kupy...i testujemy czy działa...

_________________
kom: 517715008

Maine Garage: http://www.astracoupe.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=2890


Ostatnio edytowano 7 lutego 2010, o 18:06 przez MANIECZKA, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lutego 2010, o 17:47 
Offline
Stara Gwardia
Stara Gwardia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 września 2008, o 15:49
Lokalizacja: Kraków
Imię: Krzysztof
Silnik: inny
Aktualny samochód: Honda S2000
Ale zdjęcia to zakosiłeś z innego forum ;p opisu mi się nie chce porównywać, za dużo czytania, Zlatan to zrobi :D

_________________

"Nie dyskutuj z idiotą: najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lutego 2010, o 18:02 
Offline
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 grudnia 2007, o 13:51
Lokalizacja: Warszawa - Okęcie
Imię: Tomasz
Silnik: Z22SE
Jak coś to mogę wstawić linka.... ::haha no ale nie można tego robić ::czytaj ::eee

_________________
kom: 517715008

Maine Garage: http://www.astracoupe.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=2890


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lutego 2010, o 22:50 
Offline
Forumowicz
Forumowicz

Dołączył(a): 5 maja 2009, o 21:46
Lokalizacja: masz coupe ??
Silnik: Z18XE
To nie omega C tylko B po lifcie. Czemu tak wołają na ten samochód to nie wiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lutego 2010, o 22:56 
temat przykleilem i przenioslem do elektryki.
Wszekie zbedne dyskusje w tym temacie beda odpowiednio 'nagradzane'.


Góra
  
 
PostNapisane: 8 lutego 2010, o 17:20 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lutego 2007, o 19:05
Lokalizacja: Goleniów
Imię: Paweł
Silnik: inny
Oglnie to jest tak,ze przekaznik wazne zeby byl od wycieraczek z praca interwalowa. Stosuje sie przekazniki od grupy vag oczewisice a najczesciej te od starej poczciwej felicji bo jest dosc tani.Tu widze ze zostalo to zaadaptowane z omy wiec mam pare pytan. W omie byla regulacja poprzez osobne pokretlo a tu rozumiem tego nie ma. Moze prosciej bylo zakupic manetke z regulacj ana allegro za 40zl i nie robic tego inaczej? Lub tez zastosowac nowy przekaznik od felicji (koszt chyba cos kolo 23-27 zl) i rozwiazac to bez nowej manetki. Zmiana interwalu odbywa sie przez prosta procedure programowania wykonywana sama manetka jak pada deszcz.
Osobiscie mam cos takiego w golfie z takim przesuwnym pokretlem i jest to zdecydowanie lepsze jak programowanie bo zmieniam sobie kiedy chce i jedyny minus to wezsze pole zakresu. Przy programowaniu mamy chyba wybor do 3 sek do 60 lub 30 wiec sporo.

_________________
SHARAN 1.9 TDI AUY++++ i GOLF 1.9TDI ASZ+ by TUNE UP
Dianostyka OPEL i VAG -wszystkie modele wlacznie z najnowszymi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 kwietnia 2011, o 09:33 
Offline
Stara Gwardia
Stara Gwardia

Dołączył(a): 21 października 2009, o 10:57
Lokalizacja: Będzin
Imię: Krystian
Silnik: inny
Mam okazję kupić manetkę z płynną regulacją z Omegi B FL C i tu pytanie jaki przekaźnik mogę zaadoptować do niego jako zamiennik GM'a z Omegi? Ten przekaźnik w obecnej chwili jest nie do kupienia :/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 maja 2011, o 21:44 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lutego 2007, o 19:05
Lokalizacja: Goleniów
Imię: Paweł
Silnik: inny
troszke pozno ale wydaje mi sie ze powinien dzialac zamiennie przekaznik vaga tzw 99. Z fotek tego zoltego GM widac oznaczenia poszczegolnych pinow ktore maja oznaczenia takie wlasnie jak w vagu (czyli np 31, 51c 51e, I) wiec powinno to dzialac zreszta bylo na innych forach ze w starszych astrach F tak wlasnie robiono.

_________________
SHARAN 1.9 TDI AUY++++ i GOLF 1.9TDI ASZ+ by TUNE UP
Dianostyka OPEL i VAG -wszystkie modele wlacznie z najnowszymi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 września 2011, o 08:27 
Offline
Stara Gwardia
Stara Gwardia

Dołączył(a): 21 października 2009, o 10:57
Lokalizacja: Będzin
Imię: Krystian
Silnik: inny
Manetka już dawno założona i śmiga. Najważniejsze, żeby dobrze połączyć przewody - najlepiej lutować ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 maja 2013, o 21:15 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 października 2009, o 08:23
Silnik: inny
Witam panowie :) zakupiłem dziś manetkę z płynną regulacją + przekaźnik :) i czytam ten poradnik co i jak i mam pytanie co to za podstawka ??
MANIECZKA napisał(a):
Musimy zakupić sobie w sklepie elektronicznym Podstawkę pod naszą manetkę(czarna)


macie jakieś foto jak to wygląda ?? jutro pójdę do sklepu elektronicznego i sobie kupie tylko muszę wiedzieć co mam kupić :P więc bardzo proszę o foto tej podstawki i do czego w ogóle ta podstawka ?

_________________
drugstoreviewer.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 grudnia 2014, o 20:01 
Offline
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 grudnia 2007, o 13:51
Lokalizacja: Warszawa - Okęcie
Imię: Tomasz
Silnik: Z22SE
elektroniczny sklep i dzida...:) musi byc taka jak stary przekaźnik...i pasować do tego żółtego...nowego

dodane: 6 gru 2014, o 20:01

Kurczę zapomniałem - które to kable sie łączyło, żeby manetka działała do MIDA...?

_________________
kom: 517715008

Maine Garage: http://www.astracoupe.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=2890


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 grudnia 2014, o 20:50 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 października 2009, o 08:23
Silnik: inny
z manetki od omegi brązowo biały z białym w ori instalacji
z manetki od omegi brązowy z brązowym w ori instalacji
z manetki od omegi brązowo czerwony do czerwonego w ori instalacji

_________________
drugstoreviewer.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lutego 2016, o 18:43 
Offline

Dołączył(a): 13 czerwca 2015, o 09:07
Lokalizacja: Łódź
Imię: Seba
Silnik: Z18XE
Cytuj:
31 - przewód idący do pozycji 6 w podstawce manetki (brązowy).
53c - przewód idący do pozycji 3 w podstawce manetki (czarno-czerwony).

Wystarczy tylko dolutowac do tych kabli?

Pozdrawiam
r50zyry5

_________________
Obrazek - Coupe
Obrazek - Cabrio


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 lutego 2016, o 10:31 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 października 2009, o 08:23
Silnik: inny
r50zyry5 napisał(a):
Cytuj:
31 - przewód idący do pozycji 6 w podstawce manetki (brązowy).
53c - przewód idący do pozycji 3 w podstawce manetki (czarno-czerwony).

Wystarczy tylko dolutowac do tych kabli?


tak, wpinasz się w nie

_________________
drugstoreviewer.com


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Regulamin Forum Astra Coupe Club
Created by Titleist & Coube    Managed by Astra Coupe Club Team
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL