Astra Coupé Club

Forum Polskiego Klubu Astry Coupe
Teraz jest 16 kwietnia 2024, o 14:35

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


Dyskusje na temat elektryki. Tematy Car Audio, Navi, Video itp. omawiane są w innym dziale.

  1. Zanim otworzysz nowy wątek użyj szukajki.
  2. Nie wrzucaj linków do aukcji.



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 października 2017, o 20:59 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lipca 2011, o 11:33
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Marcin
Silnik: X18XE1
Cześć,
Mam problem ze światłami mijania i długimi.
Mianowicie światła mijania nie świecą mi w ogóle, natomiast długimi mogę "pormugać" (manetka do siebie) ale nie świecą ciągle (manetka od siebie). Światła postojowe i wszystkie inne są w porządku.

Żarówki, bezpieczniki i manetkę wyeliminowałem. Przy odłączonej manetce światła mijania też nie świecą.
Włącznika jeszcze nie wyciągałem. Jak przekręcam gałkę do pozycji świateł mijania widzę na zegarach delikatne chwilowe przygaszenie. Włącznik działa? Przekazuje napięcie do przekaźnika? Jest w ogóle przekaźnik od świateł mijania? Znalazłem tylko od świateł długich.
Oprócz tego na midzie nie mam żadnych komunikatów.

Jakieś pomysły? Z góry dzięki za pomoc.

_________________
Moja Niunia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 października 2017, o 21:37 
Offline
Forumowicz
Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 lipca 2012, o 20:12
Lokalizacja: Łomianki
Imię: Michał
Silnik: Z22SE
Kiedyś na jakimś spocie ktoś mówił o podobnym problemie, pomogło przeczyszczenie styków w przełączniku i chyba jego rozebranie i sprawdzenie z tego co pamiętam.

_________________
My garage

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 października 2017, o 07:04 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lipca 2011, o 11:33
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Marcin
Silnik: X18XE1
Ok, zobaczę.
A co może mieć wspólnego włącznik świateł mijania z manetką od długich?

_________________
Moja Niunia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 października 2017, o 09:33 
Offline
Forumowicz
Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 listopada 2007, o 19:04
Lokalizacja: Białogard
Imię: Radosław
Silnik: Z20LET
Co sie piescisz, podjedz na szrot wez włącznik swiateł podmien na miejscu to minuta i bedziesz wiedzial czy to on. Obstawiam własnie włącznik swiateł, kolega w ag identycznie mial.

_________________
Skoro odpadło okazało się zbedne :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 października 2017, o 16:19 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 października 2009, o 08:23
Silnik: inny
B3r70n3 wydaje mi się że kostka w którą wchodzi włącznik od przełączania świateł nie styka, kostka znajduje się z tyłu za włącznikiem
musisz wyciągnąć włącznik a następnie odkręcić plastik od nawiewu (musisz ściągnąć też samą kratkę od kierowania nawiewu bo z tego co pamiętam to tam jest śrubka trzymająca plastik

kostka od włącznika świateł jest wsadzana właśnie w ten plastik
cały ten plastik lubi się zdeformować i trzeba go po prostu przygiąć do środka (jak rozbierzesz to będziesz wiedział o co chodzi :) )
potem składasz w całość i włącznik delikatnie wciskasz do samego końca żeby czasami kostka nie wypadła znów z zaczepów

1 demontujesz włącznik świateł
2 demontujesz kratkę kierującą
3 demontujesz resztę plastiku

składasz w odwrotnej kolejności ;)

_________________
drugstoreviewer.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 października 2017, o 23:53 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 lutego 2016, o 21:46
Lokalizacja: RST
Imię: Rafał
Silnik: Z20LET
To że nie masz długich na stałe to norma. Przekaźnik od długich się nie załączy na stałe jak nie ma sygnału że krótkie Mijania się świecą. Zapobiega to przypadkowemu włączeniu się drogowych.

_________________
"Jeżeli wszystko jest pod kontrolą - jedziesz zbyt wolno..."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 października 2017, o 06:53 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lipca 2011, o 11:33
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Marcin
Silnik: X18XE1
Dzięki za info. Dzisiaj zajmę się włącznikiem. Mam nadzieję, że to jego wina.
Poza tym, nie działają mi jeszcze silniczki do regulacji kąta świecenia.

_________________
Moja Niunia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 października 2017, o 11:27 
Offline
Forumowicz
Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 lipca 2012, o 20:12
Lokalizacja: Łomianki
Imię: Michał
Silnik: Z22SE
Silniczki to nic nowego w AG, potrafią być tak zasyfione w środku, zaśniedziałe z rdzą i innym szlamem od wilgoci, że nie mają prawa działać. Jeśli gruntowne czyszczenie nie pomaga to wymiana za grosze. Poza tym szczerze mówiąc, czy ktoś pamięta o ich używaniu :D , chyba że jedzie się pod pełnym obciążeniem w nocy. Sam może z kilka razy użyłem. Zresztą np. u mnie tył siada może max z pół cm przy pełnym obciążeniu to chyba nie ma sensu przestawiać. W autach z miękkim seryjnym zawieszeniem ma to sens jak auto siada 10 cm.

_________________
My garage

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 października 2017, o 18:20 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lipca 2011, o 11:33
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Marcin
Silnik: X18XE1
Problem rozwiązany. Rozkręciłem włącznik i kostkę, wyczyściłem i podoginałem styki.
Dzięki za pomoc :)

_________________
Moja Niunia


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Regulamin Forum Astra Coupe Club
Created by Titleist & Coube    Managed by Astra Coupe Club Team
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL