Astra Coupé Club

Forum Polskiego Klubu Astry Coupe
Teraz jest 1 grudnia 2022, o 11:06

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


Dyskusje na temat elektryki. Tematy Car Audio, Navi, Video itp. omawiane są w innym dziale.

  1. Zanim otworzysz nowy wątek użyj szukajki.
  2. Nie wrzucaj linków do aukcji.



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 czerwca 2014, o 18:16 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 października 2009, o 08:23
Silnik: inny
Witam, jako że dość długo walczyłem z tym problemem to postanowiłem opisać co i jak ;)

jak wiadomo astry z rocznika 2000r z silnikami X18XE1 nie mają komfortowych szyb, tzn że nie da się ich domknąć z kluczyka ani zamontować domykania po ryglu jak to jest w młodszych rocznikach

jedyne co w starszych modelach działa to samoczynne opuszczenie szyby w dół bez konieczności trzymania przycisku, gdy chcemy zamknąć szybę to niestety musimy już trzymać przycisk do samego końca ::wstyd

wiele osób na najróżniejszych forach pisze że trzeba mieć tzw moduł komfortu ::nunu nic bardziej mylnego bo ogólnie czegoś takiego nie ma, jest jedynie sterownik CZ który sam w sobie jest przystosowany pod domykanie :) ale skoro jest to czemu go nie ma ???

za domykanie szyb odpowiada Elektronika która steruje silniczkami, nie wiadomo czemu w pierwszych modelach BERTONE elektronika silniczków została pozbawiona tego bajeru, dużym plusem jest to że elektronika w młodszych młodszych została podrasowana i ten bajer już był w standardzie ::poklon dlatego też aby mieć komfortowe szyby wystarczy podmienić płytki z elektroniką, montaż jest P&P

wymiana elektroniki jest banalna :)cała elektronika przykręcona jest do silniczka na 2 malutkie torxiki
Obrazek

minusem jest to że na allegro nie kupimy samej elektroniki a całe silniczki wraz z nią :P lecz nie jest to jakoś kolosalnie droga impreza także looz

teraz opisze kolejność co i jak
1 odpinamy aku dla bezpieczeństwa ;)
2 rozbieramy przenie boczki drzwi strona prawa i lewa
3 odpinamy główne wtyczki idące do silniczków
4 odkręcamy starą elektronikę i wkręcamy nową z młodszego modelu bertone, ja osobiście mam z bertone Z18XE z roku 2002
5 wpinamy wtyczki i montujemy boczki
6 podpinamy aku i programujemy szyby ;) po zaprogramowaniu wszystko powinno śmigać

gdy już mamy komfortowe szyby to możemy sobie porobić domykanie po ryglu jak i otwieranie szybek ;D

U mnie to wszystko działa tak

ogólne działanie


domykanie po ryglu


otwieranie po wykonaniu sekwencji (otwórz zamknij otwórz) + domykanie po ryglu


Ogólnie dodam jeszcze że aby działało domykanie po ryglu czy otwieranie to w tym celu są potrzebne dodatkowe moduły

_________________
drugstoreviewer.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 czerwca 2014, o 11:35 
No w końcu ktoś doszedl do tego, sam kilka razy szukalem odpowiedzi na kwestie modułu komfortu. Teraz nareszcie wiem co i jak. Dobra Robota, dzięki!


Góra
  
 
PostNapisane: 4 czerwca 2014, o 20:34 
Offline
Forum Admin
Forum Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 listopada 2008, o 23:33
Silnik: Z18XE
Napisz cos wiecej o otwieraniu szyb z pilota.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 czerwca 2014, o 20:53 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 października 2009, o 08:23
Silnik: inny
hay napisał(a):
Napisz cos wiecej o otwieraniu szyb z pilota.


Więcej informacji w tym temacie znajdziesz TU
http://www.astracoupe.pl/forum/viewtopic.php?f=31&t=19467&hilit=otwieranie+szyb

Mogę jeszcze powiedzieć że jak ktoś ma otwieranie szyb to jest jeszcze opcja uchylani szybek, w tym celu wykonujemy sekwencję "otwórz zamknij zamknij otwórz" i szyby otwierają się tylko trochę ;) nie nagrałem tej opcji bo sobie o niej zapomniałem :P

ale jest to pokazane tu ;)

_________________
drugstoreviewer.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 czerwca 2014, o 22:20 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 sierpnia 2005, o 11:03
Lokalizacja: Wrocław/Wieluń
Silnik: Z20LET
! Nie róbcie offtopa!
Ten temat jest o domykaniu w X18XE1.
DAN

_________________
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 czerwca 2014, o 07:45 
a może byc elektronika z normalnej astry?? czy będzie to przeszkadzało przy odwieraniu drzwi że sie nie opuści?


Góra
  
 
PostNapisane: 6 czerwca 2014, o 13:26 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 października 2009, o 08:23
Silnik: inny
debos słuchaj :) tego nie wiem i też jestem tego Ciekawy :) teoretycznie powinno to działać bo opuszczanie i podnoszenie tej szyby jest zrobione na krańcówce zamka ale głowy uciąć nie dam, najlepiej się z kimś umówić na podmiankę tej elektroniki :)

_________________
drugstoreviewer.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lipca 2015, o 10:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 marca 2014, o 15:52
Lokalizacja: Gdynia
Silnik: Z22SE
Chciałbym podziękować koledze bertoneqp za rozwiązanie tematu szyb i potwierdzić że ta sama czynność zadziałała w z22se ze starą elektroniką.
Elektronika z 2002r z coupe zakupiłem za 50zł/para a podmiany dokonałem na ucie.

Jedna śrubka przez otwór głośnika drugą po delikatnym odgięciu plastiku z czujnikiem poduszek (na razie po 1 stronie).
Przy okazji pójdzie wygłuszenie zamiast oryginalnej foli.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lipca 2015, o 22:13 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 października 2009, o 08:23
Silnik: inny
Tytan napisał(a):
Chciałbym podziękować koledze bertoneqp za rozwiązanie tematu

dzięki wielkie :)
nawet nie wiesz ile czasu ja z tym walczyłem i rozkminiałem dlaczego to tak jest :/ i nie dawało Mi to spać po nocach :P
po kupnie paru wspaniałych modułów z allegro i jednym spalonym przełączniku szyb uznałem że to nie ma sensu i muszę się zabrać za to od innej strony :P

pomyślałem sobie jak to jest że w jednej to działa a w drugiej nie ::ee i tak pomyślałem o tych silniczkach ;) uznałem że warto to sprawdzić i to był strzał w dyszkę :D
a już byłem bliski zaniechania po kilku nieudanych próbach :P

Tytan napisał(a):
ta sama czynność zadziałała w z22se ze starą elektroniką.

tak naprawdę silnik tu nie ma znaczenia :) znaczenie ma rocznik ;) bo pierwsze roczniki tylko tego nie miały

dodam jeszcze że w razie W części mogą pochodzić z samochodów angielskich bo ja mam z anglika i w niczym to nie przeszkadza

_________________
drugstoreviewer.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lipca 2015, o 09:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 marca 2014, o 15:52
Lokalizacja: Gdynia
Silnik: Z22SE
tak dopisałem silnik bo w tytule jest 1.8 żeby się nie sugerowno :)

Auto w/g VIN mam wlasnie 2000r w papierach koniec 2001 jako że normalna sprawa za granią.
Moje pochodziły z Bretonki z końca 2002r z DE, na obudowie elektroniki są wytłoczone numerki na starych mam zdaje się 9 co może oznaczać 99r a na "nowych jest 1 i 2

także jeszcze raz szacun za dociekliwość tematu :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Regulamin Forum Astra Coupe Club
Created by Titleist & Coube    Managed by Astra Coupe Club Team
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL