Witam, jako że dość długo walczyłem z tym problemem to postanowiłem opisać co i jak

jak wiadomo astry z rocznika 2000r z silnikami X18XE1 nie mają komfortowych szyb, tzn że nie da się ich domknąć z kluczyka ani zamontować domykania po ryglu jak to jest w młodszych rocznikach
jedyne co w starszych modelach działa to samoczynne opuszczenie szyby w dół bez konieczności trzymania przycisku, gdy chcemy zamknąć szybę to niestety musimy już trzymać przycisk do samego końca
wiele osób na najróżniejszych forach pisze że trzeba mieć tzw moduł komfortu

nic bardziej mylnego bo ogólnie czegoś takiego nie ma, jest jedynie sterownik CZ który sam w sobie jest przystosowany pod domykanie

ale skoro jest to czemu go nie ma ???
za domykanie szyb odpowiada Elektronika która steruje silniczkami, nie wiadomo czemu w pierwszych modelach BERTONE elektronika silniczków została pozbawiona tego bajeru, dużym plusem jest to że elektronika w młodszych młodszych została podrasowana i ten bajer już był w standardzie

dlatego też aby mieć komfortowe szyby wystarczy podmienić płytki z elektroniką, montaż jest P&P
wymiana elektroniki jest banalna

cała elektronika przykręcona jest do silniczka na 2 malutkie torxiki

minusem jest to że na allegro nie kupimy samej elektroniki a całe silniczki wraz z nią

lecz nie jest to jakoś kolosalnie droga impreza także looz
teraz opisze kolejność co i jak
1 odpinamy aku dla bezpieczeństwa
2 rozbieramy przenie boczki drzwi strona prawa i lewa
3 odpinamy główne wtyczki idące do silniczków
4 odkręcamy starą elektronikę i wkręcamy nową z młodszego modelu bertone, ja osobiście mam z bertone Z18XE z roku 2002
5 wpinamy wtyczki i montujemy boczki
6 podpinamy aku i programujemy szyby

po zaprogramowaniu wszystko powinno śmigać
gdy już mamy komfortowe szyby to możemy sobie porobić domykanie po ryglu jak i otwieranie szybek
U mnie to wszystko działa tak
ogólne działanie
domykanie po ryglu
otwieranie po wykonaniu sekwencji (otwórz zamknij otwórz) + domykanie po ryglu
Ogólnie dodam jeszcze że aby działało domykanie po ryglu czy otwieranie to w tym celu są potrzebne dodatkowe moduły