Astra Coupé Club

Forum Polskiego Klubu Astry Coupe
Teraz jest 20 stycznia 2018, o 06:07

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


Dyskusje na temat SERYJNYCH silników.

  1. Zanim otworzysz nowy wątek użyj szukajki.
  2. Nie wrzucaj linków do aukcji.



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 czerwca 2017, o 23:29 
Offline
Forumowicz
Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 sierpnia 2008, o 22:54
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Imię: Tomek
Silnik: Z16XE
Cześć,

Od kilku miesięcy zmagam się z lekkim problemem. Przy zimnym silniku Bertonka odpala od razu po przekreceniu kluczyka, natomiast kiedy silnik jest ciepły to odpalanie trwa 5-6 sekund. Auto zapali zawsze, ale jak pisalem musi chwilę pokręcić. Chciałbym ten problem usunąć, ale nie wiem za co się wziąć. Jedynie co wymienilem to filtr paliwa (brak poprawy)

Nie mam instalacji LPG.

_________________
Moja Asterka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 czerwca 2017, o 11:19 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 sierpnia 2005, o 11:03
Lokalizacja: Wrocław/Wieluń
Silnik: Z20LET
Czujnik położenia wału korbowego?

_________________
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 czerwca 2017, o 14:02 
Offline
Forumowicz
Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 sierpnia 2008, o 22:54
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Imię: Tomek
Silnik: Z16XE
DAN napisał(a):
Czujnik położenia wału korbowego?


Czytałem o tym czujniku. Wymienię i dam znać.

_________________
Moja Asterka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 czerwca 2017, o 05:35 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lutego 2007, o 19:05
Lokalizacja: Goleniów
Imię: Paweł
Silnik: inny
a nie walka rozrzadu??

_________________
SHARAN 1.9 TDI AUY++++ i GOLF 1.9TDI ASZ+ by TUNE UP
Dianostyka OPEL i VAG -wszystkie modele wlacznie z najnowszymi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 czerwca 2017, o 07:16 
Offline
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 kwietnia 2012, o 00:17
Lokalizacja: Wojkowice (SBE)
Imię: Michał
Silnik: Z20LET
wesol napisał(a):
a nie walka rozrzadu??

Czujnik wałka rozrządu można nawet wypiąć i auto będzie dalej normalnie chodzić/odpalać :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 czerwca 2017, o 09:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 marca 2015, o 20:55
Lokalizacja: Szczecin
Imię: Marcin
Silnik: inny
Dokladnie. Czujnik walka rozrzadu bedzie dawal objawy przy wyzszej predkosci obrotowej, moze odcinac paliwo w okolicach 3,500 obr. Ale auto bedzie odpalac.
Objawy ktore podal kolega, moga wskazywac na uszkodzony czujnik walu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 czerwca 2017, o 16:50 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lutego 2007, o 19:05
Lokalizacja: Goleniów
Imię: Paweł
Silnik: inny
w dieslach bez czujnika walka to pali tez tyle ze trzbea krecic minimum 5 sekund. Pierwsze 5 sekund ECM poprostu nie zezwala na podanie paliwa i dopiero po tym czasie warunkowo puszcza paliwo. Chodzi normlanie tez. czunik walu zazwyczja jest glownym czujnikiem ale mozliwe ze tu jest inaczej.

_________________
SHARAN 1.9 TDI AUY++++ i GOLF 1.9TDI ASZ+ by TUNE UP
Dianostyka OPEL i VAG -wszystkie modele wlacznie z najnowszymi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sierpnia 2017, o 17:22 
Offline
Forumowicz
Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 sierpnia 2008, o 22:54
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Imię: Tomek
Silnik: Z16XE
Wymieniłem dziś czujnik i nic to nie dało. Ojciec sugeruje wymianę czujnika wałka rozrządu. U niego objawy (Audi) były bardzo podobne, z małym wyjatkiem gdyż jak silnik był bardzo ciepły to nie chciał odpalić w ogóle. Podobno wkładał ten czujnik do zamrażalnika do momentu, aż się schłodził i po zamontowaniu samochód odpalał bez problemu. Chyba sprawdzę ten "patent" :)

_________________
Moja Asterka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sierpnia 2017, o 19:27 
Offline
Stara Gwardia
Stara Gwardia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lipca 2011, o 13:25
Lokalizacja: Gorzów Wlkp. / Rotterdam
Imię: Sebek
Silnik: inny
ja bym obstawial czujnik temp ktory podaje info na ecu
moze pada sterownik lub jak to w oplu gdzies na kostkach/kablach cos sie dzieje :P

_________________
http://astracoupe.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=10976


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sierpnia 2017, o 20:01 
Offline
Forumowicz
Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 sierpnia 2008, o 22:54
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Imię: Tomek
Silnik: Z16XE
Doktor29 napisał(a):
ja bym obstawial czujnik temp ktory podaje info na ecu
moze pada sterownik lub jak to w oplu gdzies na kostkach/kablach cos sie dzieje :P


Dokladnie jaki to czujnik? :)


ps. jak dobrze kojarzę to Ty jesteś z Lubniewic i masz op-coma? :) Mógłbym do Ciebie podjechać i sprawdzić jakie wyrzuci błędy :)

_________________
Moja Asterka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sierpnia 2017, o 21:54 
Offline
Stara Gwardia
Stara Gwardia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lipca 2011, o 13:25
Lokalizacja: Gorzów Wlkp. / Rotterdam
Imię: Sebek
Silnik: inny
Jasne zapraszam , jutro bede dostępny po 17 jak cos pisz PW

_________________
http://astracoupe.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=10976


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Regulamin Forum Astra Coupe Club
Created by Titleist & Coube    Managed by Astra Coupe Club Team
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL